Γράφει η Κάλλια Πούλου, Αισθητικός, Skin Care Expert
Founder of Skin Care Beauty Clinic
Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια μαγική εμπειρία αλλά για ορισμένες γυναίκες, μπορεί να σημαίνει μήνες ναυτίας και κόπωσης, καθώς και δερματολογικές παθήσεις που κυμαίνονται από ακμή έως υπερμελάγχρωση. Ενώ πολλά από αυτά τα προβλήματα διορθώνονται εύκολα με καθημερινές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα, υπάρχουν ορισμένα συστατικά στην περιποίηση δέρματος που η έγκυος πρέπει να αποφεύγει να χρησιμοποιεί.
Το πόσο ένα συστατικό απορροφάται και έλκεται στην κυκλοφορία του αίματος είναι δύσκολο να πούμε.. Εξαρτάται από την περιοχή στην οποία εφαρμόζεται και την ποσότητα που εφαρμόζεται. Γνωρίζουμε όμως ότι όσο πιο λεπτό είναι το δέρμα, τόσο περισσότερο θα απορροφήσει – για παράδειγμα αυτό που βάζεις στα βλέφαρά σου θα απορροφηθεί περισσότερο από αυτό που βάζεις στην πλάτη σου-. Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι το δέρμα πιθανότατα απορροφά το δύο έως πέντε τοις εκατό ενός συστατικού.
Υπάρχουν πολλές λίστες με συστατικά καλλυντικών που είτε απαγορεύονται είτε περιορίζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν διευκρινίζεται εάν κάποια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τις έγκυες γυναίκες.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ενημερώσεις την αισθητικό σου για τα προϊόντα που χρησιμοποιείς και να της συμβουλεύεσαι πάντα πριν εισάγεις ένα νέο συστατικό στη ρουτίνα σου, ακόμα κι αν είναι φυσικό.
Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι με ορισμένα αιθέρια έλαια στη καθαρή τους μορφή..
Ενώ λοιπόν όλες οι γυναίκες ανταποκρίνονται διαφορετικά στα συστατικά περιποίησης του δέρματος ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες όπως ο τύπος του δέρματος και οι ευαισθησίες, υπάρχουν ορισμένοι απαράβατοι κανόνες σχετικά με το τί πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ρετινόλη – Βιταμίνη Α
Γνωστό και ως Retin-A, αυτό είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α. Ενώ οι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α είναι σημαντικές για την εμβρυϊκή ανάπτυξη, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική πρόσληψη με δυσπλασίες του κεφαλιού, της καρδιάς, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του μωρού.
Σχετίζεται επίσης με το Accutane, ένα ισχυρό φάρμακο για την ακμή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.
Η ποσότητα ρετινόλης που απορροφάται από το δέρμα μπορεί να είναι ελάχιστη και πιθανώς ok αλλά δεν θέλουμε να το ρισκάρουμε συνεπώς ένα μεγάλο όχι στην βιταμινη Α κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Τώρα για εσένα που τη χρησιμοποιούσες πριν την εγκυμοσύνη για τα αντιγηραντικά της οφέλη, τη σταματάς μέχρι να γεννηθεί το μωρό και στο μεταξύ φοράς πολύ αντηλιακό — ούτως ή άλλως είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία αντιγήρανσης.
Μιλώντας Για Αντηλιακό
Γνωρίζουμε ότι όλοι ωφελούνται από τη χρήση αντηλιακού, αλλά οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν αντηλιακό με φυσικά φίλτρα έναντι ενός με χημικά.
Χημικά φίλτρα όπως η οξυβενζόνη και η αβοβενζόνη είναι πιθανοί διαταράκτες των ορμονών. Είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι διαταράκτες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εμβρύου.
Επίσης έχουν συνδεθεί με παιδική παχυσαρκία, ADHD και αναπτυξιακές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα.
Γι΄αυτό προτίμησε αντηλιακό με φυσικά φίλτρα
Διάβασε επίσης: Αντηλιακό και το χειμώνα. Είναι απαραίτητo;
Υπεροξείδιο Του Βενζοϋλίου & Σαλικυλικό Οξύ
Ναι μεν αλλά.. Οι ορμονικές διακυμάνσεις και η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή. Ενώ γνωρίζουμε ότι τα ισχυρά φάρμακα όπως το Accutane πρέπει να αποφεύγονται, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το σαλικυλικό οξύ μπορούν να εφαρμόζονται αλλά υπο προϋποθέσεις.
Εάν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες από το στόμα, αυτά τα συστατικά μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες συνεπώς απαγορεύεται η χρήση τους. Αλλά η τοπική εφαρμογή με κρέμα δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί κίνδυνο αλλά είναι σημαντικό να εφαρμόζεται στις σωστές ποσότητες και σε όχι πολύ μεγάλη περιοχή για να αποφευχθεί η σημαντική απορρόφηση.
Υδροκινόνη
Μερικές φορές οι έγκυες γυναίκες θα εμφανίσουν μέλασμα, μια μελάγχρωση του δέρματος γνωστή και ως «μάσκα της εγκυμοσύνης». Αν και συνήθως υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν μια τοπική θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή, πολλές από τις οποίες περιέχουν υδροκινόνη.
Και ενώ οι μελέτες δεν έχουν συνδέσει την υδροκινόνη με κάποια συγκεκριμένη αρνητική επίδραση, η υψηλή απορρόφησή της – 35 έως 45 τοις εκατό – είναι ανησυχητική για τους ειδικούς.
Parabens
Ένα κοινό συντηρητικό στα καλλυντικά, τα parabens προσφέρουν δύο ξεχωριστές ανησυχίες : είναι γνωστοί διαταράκτες των ορμονών και απορροφώνται εύκολα στο δέρμα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο Journal of Chemistry, η προγεννητική έκθεση στο BPA (ένας τύπος paraben) έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα εγκυμοσύνης και παιδικής ηλικίας, όπως αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης, παχυσαρκία, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και προβλήματα συμπεριφοράς.
Αιθέρια Έλαια
Αυτόματα πιστεύουμε ότι οτιδήποτε φυσικό θα είναι καλό για εμάς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Τα αιθέρια έλαια είναι χρήσιμα για τις γυναίκες που αναζητούν φυσικά οφέλη και την αρωματοθεραπεία, αλλά δεν είναι όλα τα έλαια καλά για την εγκυμοσύνη. Το γιασεμί και το φασκόμηλο είναι γνωστό ότι προκαλούν συσπάσεις, το φασκόμηλο και το έλαιο δεντρολίβανου μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία και το δεντρολίβανο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Ωστόσο τα αιθέρια έλαια στα φυσικά προϊόντα είναι αραιωμένα, επομένως είναι γενικά ασφαλή.
Τα αγνά (καθαρά) αιθέρια έλαια είναι αυτά για τα οποία πρέπει να ανησυχείςκατά την εγκυμοσύνη. Το κλειδί, ωστόσο, είναι η εκπαίδευση. Εάν δεν έχεις χρησιμοποιήσει το προϊόν πριν, διάβασε προσεχτικά και συμβουλέψου την αισθητικό σου.
Θέλεις Υγιές & Λαμπερό Δέρμα;
Ακολούθησε με για περισσότερα tips και συμβουλές
Κάλλια Αισθητικός Α.Τ.Ε.Ι. – Νοσηλεύτρια Α.Τ.Ε.Ι.