7 – 11 Μαΐου 2018. Εβδομάδα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Γράφει η Κάλλια Πούλου, Αισθητικός, Skin Care Expert

Founder of Skin Care Beauty Clinic

 

Με αφορμή την Εβδομάδα Πρόληψης Καρκίνου του Δέρματος ας δούμε τί είναι ο καρκίνος του δέρματος και πώς μπορούμε να προστατευτούμε. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Από το 1980 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί. Πολλά είναι τα αίτια αυτής της αύξησης:

 
– Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο στην παιδική ηλικία
– Η απότομη έκθεση στον ήλιο μετά το χειμώνα
– Το άθροισμα των «ωρών» έκθεσης στον ήλιο, μεγαλώνοντας το άθροισμα γίνεται μεγαλύτερο.
– Και η αισθητική του μαυρίσματος είναι κάποια από αυτά
 
Σε μια χώρα με 80% ηλιοφάνεια το χρόνο που περιβάλλεται από θάλασσα, το θέμα της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος είναι υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία.
 

Τι είναι το μελάνωμα;
Είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, δηλ. τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη. Αποτελεί σήμερα το 3-5% του συνόλου των καρκίνων, όμως η συχνότητά της εμφάνισης του αυξάνεται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως.
 
Πού οφείλεται η εμφάνιση του μελανώματος;
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση του μελανώματος, τόσο ενδογενείς όσο και περιβαλλοντικοί. Ο σημαντικότερος από τους ενδογενείς παράγοντες είναι το ανοιχτόχρωμο δέρμα και η παρουσία πολλαπλών σπίλων (ελιών) (>50). Από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ο κυριότερος είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως κατά την παιδική ηλικία καθώς και η χρήση τεχνητών μέσων μαυρίσματος (solarium).
 
Πώς εμφανίζεται και ποια τα συχνότερα συμπτώματά του;
Το μελάνωμα συνήθως – στο 1/3 των περιπτώσεων – εμφανίζεται με μία αλλαγή στο μέγεθος, τη μορφή, το χρώμα ή την αίσθηση ενός προϋπάρχοντος σπίλου (ελιάς). Οι δερματολόγοι ωστόσο επισημαίνουν ότι «μπορεί να παρουσιαστεί και ως νέος σπίλος που διαφέρει και παρουσιάζει μία “άσχημη όψη” σε σχέση με τους υπόλοιπους σπίλους ενός ασθενή. Άλλα συνήθη συμπτώματα –σε πιο προχωρημένες μορφές – είναι ο κνησμός (φαγούρα) ή η αιμορραγία μίας ελιάς.
 
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Αρχικά περιορίζοντας την έντονη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις επικίνδυνες ώρες (11:00 – 16:00) καθώς και τη χρήση solarium. Για τις ώρες που εκτείθεστε στον ήλιο η χρήση ενός αντηλιακού ευρέου φάσματος με αντιοξειδωτικές και ανοσοπροστατευτικές ιδιότητες θα σας παρέχει προστασία από τις βλάβες που προκαλεί η έντονη ακτινοβολία UVA/UVB. Η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται κάθε μέρα, όλο το χρόνο μέσα και έξω από το σπίτι, ανεξάρτητα απο τις καιρικές συνθήκες (ήλιος,βροχή), όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά στο λαιμό και στα χέρια και πάντοτε 20 λεπτά πριν την άμεση έκθεση στον ήλιο.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η πρόληψη τόσο περισσότερο μπορούμε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας. Μάλιστα αν σκεφτούμε πως η χρήση του επιτρέπεται και επιβάλλεται σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και πάνω η πρόληψη ξεκινά απο τον πρώτο χρόνο ζωής!

 

Κάλλια Πούλου

Αισθητικός Α.Τ.Ε.Ι – Νοσηλεύτρια Α.Τ.Ε.Ι.

Ιδιοκτήτρια Ινστιτούτου Αισθητικής Skin Care Beauty Clinic

Share your love
Κάλλια Πούλου

Κάλλια Πούλου